מה הן הזכויות שמגיעות לעובד שנפצע בתאונת דרכים: את מי תובעים, איך ומתי?
תאונת דרכים בדרך לעבודה
נפגעתם בתאונת דרכים בדרך לעבודה או בדרך חזרה מהעבודה? ידעתם שתאונת דרכים בדרך לעבודה נחשבת גם תאונת עבודה ומגיע לכם פיצויים כספיים גם מהמוסד לביטוח לאומי וגם מחברת הביטוח. עורכת הדין אריאלה גפן, עורכת דין תאונות דרכים מסבירה "אל תוותרו על מה שמגיע לכם! גלו איך תוכלו לתבוע פיצויים משמעותיים ולשפר את איכות חייכם לאחר האירוע הטראומטי."
תאונת דרכים בדרך לעבודה – מה קובע ומגדיר החוק?
סעיף 80(1) לחוק הביטוח הלאומי קובע כי רואים תאונת עבודה אף אם "אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או ממקום שבו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו".
מי יכול לתבוע בגין תאונת דרכים שהינה תאונת עבודה?
במסגרת החוק כל עובד שהינו שכיר או אדם שהינו עצמאי והם עברו תאונת דרכים שהינה מוגדרת תאונת עבודה, זכאים להגיש תביעה בגין נזקי הגוף שנגרמו להם בעקבות תאונת הדרכים וזאת מול שני גורמים עיקריים כמו המוסד לביטוח לאומי, על מנת כדי שיוכלו לקבל את מלוא הזכויות המגיעות להם בעקבות תאונת הדרכים, וזאת גם עם אפשרות לקבלת גמלת דמי פגיעה, כפיצוי על אובדן הכנסה שנגרם לשכיר או לעצמאי כתוצאה מתאונת העבודה שעבר.
יודגש כי "ההכרה בתאונה כ"תאונת עבודה" תלויה, בין היתר, בקביעה האם הייתה סטייה מהדרך המקובלת של העובד. פעולות שגרתיות כגון עצירה לקניית כוס קפה או ארוחה או ליווי ילדים למסגרת חינוכית בדרך לעבודה, נחשבות בדרך כלל כחלק מהדרך לעבודה או חזרה מהעבודה.
יחד עם זאת, כאשר ישנה סטייה משמעותית מהדרך הרגילה של המסלול הקבוע של העובד, סטייה זאת עלולה להביא לניתוק הקשר הסיבתי בין תאונת הדרכים לתאונת עבודה בבתי המשפט. בפסיקה נקבע כי יש להבחין בין עצירות קצרות ומתוכננות לבין סטיות משמעותיות לצורך פעילות שאינה קשורה ישירות לעבודה. כך, למשל, עצירה לתפילת בוקר או איסוף ילדים מהגן לא ייחשבו כסטייה משמעותית, בעוד שעצירה לקניות של בגדים לדוגמא או השתתפות בפגישה עם חברים בבית קפה תיחשב ככזו."
תאונת דרכים בעבודה – תביעה נגד חברת הביטוח והמוסד לביטוח לאומי
אריאלה גפן, עורכת דין תאונת דרכים, מסבירה לנפגעי תאונות דרכים כי במידה ונפגעתם בתאונת דרכים שהינה גם תאונת עבודה, עליכם לפעול להגשת תביעות מול המוסד לביטוח לאומי וגם מול חברת הביטוח אשר הוציאה את פוליסת הביטוח חובה של הרכב, וזאת על מנת לקבל פיצוי על נזקי הגוף שלכם. ראשית, עליכם לדווח על המקרה לביטוח הלאומי, שאמור לפצות אתכם בפיצוי כספי, ולאחר מכן עליו לדאוג להשלמת הפיצוי מחברת הביטוח שביטחה את הרכב בו נהג בביטוח חובה.
זכויות נפגע תאונת דרכים מול המוסד לביטוח לאומי
חוקי הביטוח הלאומי מעניקים הגנה מקיפה לעובדים שנפגעו בתאונת עבודה. במקרה של פגיעה, אתה זכאי למגוון רחב של זכויות כספיות, לרבות:
דמי פגיעה מיידיים: מרגע התאונה, אתה זכאי לקצבת דמי פגיעה השווה ל-75% משכרו הממוצע בשלושת החודשים שקדמו לה. קצבה זו מהווה מעין "רשת ביטחון" ראשונית, המסייעת לך להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של הפגיעה בתקופה הראשונה.
קביעת דרגת נכות והכרה בגמלאות: לאחר תקופת דמי הפגיעה, תוכל להגיש תביעה להכרה בנכות רפואית. וועדות רפואיות יבדקו את היקף הפגיעה שלך, ובהתאם לכך תקבענה את דרגת הנכות. אם תוכר כנכה בשיעור של 20% ומעלה, תהיה זכאי לגמלאות חודשיות קבועות.
החזר הוצאות רפואיות: בנוסף לגמלאות, אתה זכאי להחזר הוצאות רפואיות הקשורות לפגיעה, לרבות טיפולים, תרופות, אביזרים רפואיים ועוד.
חשוב לציין כי כאשר אנו תובעים בגין תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, דרגת הנכות או שיעור הנכות שייקבעו ע"י הוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח הלאומי תיחשב, בדרך כלל, לדרגת הנכות שלפיה בית המשפט ידון עליה בתביעה נגד חברת הביטוח.
אריאלה גפן, עורכת דין תאונת דרכים
עורכת הדין אריאלה גפן, בעלת ותק של למעלה מ-20 שנה בתחום דיני הנזיקין, רכשה ניסיון עשיר ומגוון במהלך הקריירה שלה. בתחילת דרכה, ייצגה את חברות הביטוח הגדולות והמשפיעות ביותר בישראל, ובהמשך המשיכה לייצג לקוחות בתור עורכת דין בכירה בפירמות עריכת הדין המובילות בתחום תאונות דרכים או תאונות אופנוע. הניסיון הייחודי של אריאלה, הכולל היכרות מעמיקה עם שני צדי המתרס, מאפשר לה להעניק ללקוחותיה ייעוץ וליווי משפטי מהמעלה הראשונה, תוך הבנה עמוקה של האסטרטגיות והטקטיקות המשפטיות המורכבות ביותר בתאונות דרכים קשות ומורכבות.